Ayurveda – elemente introductive

Ayurveda este medicina tradițională indiană și are o vechime de peste 5000 de ani. Ea se bazează pe principii universal valabile, ce au fost confirmate în mii de ani de practică, ceea ce o face aplicabilă în orice zonă geografică a lumii.

Conceptul de sănătate în viziunea ayurvedică este unul holistic, sănătatea însemnând atât buna funcționare a ființei umane, cât și integrarea ei armonioasă în mediul său de viață. Această integrare necesită în primul rând o bună cunoaștere a structurii ființei umane în toată complexitatea ei, precum și a modului cum funcționează ea.

În viziunea Ayurveda se consideră că ființa este alcătuită din cele 5 tipuri de „cărămizi esențiale” sau elemente primordiale fundamentale: pământul, apa, focul, aerul și eterul. Și nu doar din componentele lor pur fizice, ci și din aspectele energetice pe care aceste elemente le au. 

            Aceste 5 elemente combinate într-un anume fel dau naștere celor 3 principii vitale fundamentale numite în Ayurveda DOSHA. Acestea sunt: 

Vata Dosha, formată din aer și eter

Pitta Dosha, formată din foc și apă

Kapha Dosha, formată din apă și pământ.

Combinarea celor 3 Dosha în diferite proporții dă naștere structurii 

individuale, cu cele 3 componente ale sale: 

Componenta fizică sau structurală

Componenta funcțională sau dinamică

Componenta emoțională, psihomentală si comportamentală.

Aceste 3 componente ale structurii individuale determină tipologia constituțională, pe baza căreia putem cunoaște predispoziția către anumite boli, precum și metodele cele mai potrivite de prevenire și tratament al lor. 

Fiecare componentă a acestei tipologii este influențată de fiecare din cele 3 Dosha în mod egal sau inegal. 

Cele 3 Dosha sunt foarte importante deoarece echilibrul și armonia lor în ființă generează starea de sănătate, iar dezechilibrul lor generează starea de boală. Ayurveda, prin metodele sale preventive și curative, urmărește menținerea și restabilirea acestui echilibru și a armoniei.

În viziunea medicinei Ayurveda ființa umană nu este privită ca având doar corp fizic, ci se cunoaște că în alcătuirea ei intră mai multe învelișuri: fizic, energetic, astral, mental si cauzal. Fiecare din aceste învelișuri au frecvențe de vibrație din ce în ce mai mari, începând de la fizic spre cauzal. Din acest motiv, Ayurveda nu tratează boala, ci ființa umană cu totalitatea învelișurilor ei care sunt toate influențate în situații de boală. Cauzele reale, cele mai profunde ale bolilor se află în corpul cauzal al structurii ființei, manifestările la nivelul corpului fizic reprezentând doar „vârful aisbergului” procesului patogen. Atâta timp cât terapia nu se adresează decât structurii fizice, rezultatul va fi doar o „cosmetizare” a efectelor generate de cauzele profunde, care rămân neatinse, fapt ce explică apariția recidivelor în anumite afecțiuni și exteriorizarea efectelor cauzei neatinse și în alte zone vulnerabile ale corpului. 

Ayurveda acordă o mare valoare prevenției. De aceea, metodele folosite de ea au atât rol de prevenire a îmbolnăvirilor, cât și de tratare a suferințelor deja instalate. 

Modalitățile preventive și curative folosite în Ayurveda cuprind:

Regimul de viață adecvat tipologiei constituționale: stil de viață cât mai armonios și natural, alimentația corectă, respectarea timpului de activitate și de odihnă etc.

Utilizarea plantelor medicinale cu virtuți terapeutice

Masaje cu uleiuri

Aromoterapie, meloterapie, cromoterapie

Rugăciunea, meditația terapeutică etc.  

Tratamentul ayurvedic vizează cauza profundă, reală a bolii și aceasta se realizează prin utilizarea plantelor cu virtuți terapeutice administrate în forme cât mai apropiate de starea lor naturală pentru a putea păstra astfel întreaga lor încărcatură energetică. Tratamentul bazat pe plante medicinale cât mai puțin prelucrate acționează pe toate structurile ființei umane, inclusiv la nivelul corpului cauzal.

Orar: 9:00 – 19:00Orice vizită se face în baza unei programări prealabile

Termeni și condiții

Abonează-te la Newsletter
economisește la prima ta rezervare