Perspectiva ayurvedică asupra gusturilor

În Ayurveda se cunoaște faptul că ființa umană este alcătuită din cele 5 elemente primordiale fundamentale: PĂMÂNT, APĂ, FOC, AER, ETER. Și nu doar din componentele lor pur fizice, ci și din aspectele energetice pe care aceste elemente le au.

Din combinarea două câte două a acestor elemente iau naștere cele 3 principii vitale fundamentale (sau factori fundamentali de sănătate sau de boală) numite în Ayurveda DOSHA. Acestea sunt: VATA Dosha, formată din aer și eter, PITTA Dosha, formată din foc și apă, KAPHA Dosha, formată din apă și pământ.

Combinarea celor 3 Dosha-uri în diferite proporții dă naștere structurii individuale, cu cele 3 componente ale sale: componenta fizică sau structurală, componenta funcțională sau dinamică, componenta emoțională, psihomentală și comportamentală.

Aceste 3 componente ale structurii individuale determină tipologia constituțională, pe baza căreia putem cunoaște predispoziția către anumite boli, precum și metodele cele mai potrivite de prevenire și tratament al lor. Fiecare componentă a acestei tipologii este influențată de fiecare din cele 3 Dosha în mod egal sau inegal. 

Cele 3 Dosha sunt foarte importante deoarece echilibrul și armonia lor în ființă generează starea de sănătate, iar dezechilibrul lor generează starea de boală. Ayurveda, prin metodele sale preventive și curative, urmărește menținerea și restabilirea acestui echilibru și a armoniei.

Modalitățile preventive și curative folosite în Ayurveda cuprind:                                 1. Regimul de viață adecvat tipologiei constituționale: stil de viață cât mai  armonios și natural, alimentația corectă, respectarea timpului de activitate și de odihnă etc.; 

  1. Utilizarea plantelor medicinale cu virtuți terapeutice;       
  2. Masaje cu uleiuri; 
  3. Aromoterapie, meloterapie, cromoterapie; 
  4. Rugăciunea, meditația terapeutică etc.  

Plantele medicinale pot fi administrate sub mai multe forme: suc proaspăt sau sevă, pulbere uscată din părțile active ale plantei, maceratele la rece sau la cald (maxim 40 gr C), tinctură, infuzie, decoct. 

Tipul constituțional al unei ființe umane determină preferițele respectivei ființe față de anumite realități, printre care și gusturile. 

Ayurveda descrie și utilizează 6 gusturi distincte (RASA): DULCE, SĂRAT, ACRU, PICANT, AMAR, ASTRINGENT.Cele șase gusturi elementare cunoscute în Ayurveda reprezintă expresii specifice, precise ale unor energii subtile distincte ce există atât în cazul materiei neanimate, cât și în cazul ființelor vii.

Cele 6 gusturi pot fi clasificate în două mari categorii: 

  1. Gusturi Calde: PICANT, ACRU, SĂRAT

2.Gusturi Reci: AMAR, ASTRINGENT, DULCE.

Gusturile calde au acțiune stimulentă asupra structurii ființei umane, în timp ce gusturile reci au acțiune tonică, regeneratoare.

Fiecare gust acționează specific asupra fiecărei Dosha în funcție de calitățile care îl caracterizează. Rezultatul acțiunii diferitelor gusturi asupra Dosha-urilor se manifestă prin preferințele ființelor umane (care au anumite tipologii constituționale) față de anumite gusturi.

 În funcție de starea de sănătate sau de boală în care ființa umană se află, preferințele ei gustative vor fi NATURALE, respectiv INERȚIALE sau PERTURBATE.

Preferințele gustative NATURALE completează spectrul energiilor prezente în proporție mai mică în structura individuală și reflectă manifestarea STĂRII DE INTELIGENȚĂ NATURALĂ în ființa respectivă.

Preferințele gustative INERȚIALE sau PERTURBATE amplifică spectrul energiilor prezente în proporție mai mare în structura individuală și reflectă manifestarea STĂRII DE IGNORANȚĂ în ființa respectivă.

În cazul predominanței în ființa umană a lui Kapha dosha (apă+pământ), aceasta va avea predominant în structură energia gusturilor DULCE, SĂRAT, ACRU. Preferințele ei gustative NATURALE sunt: AMAR, PICANT, ASTRINGENT, preferințele ei gustative INERȚIALE sunt: DULCE, SĂRAT, ACRU.

În cazul predominanței în ființa umană a lui Pitta dosha (foc+apă), aceasta va avea predominant în structură energia gusturilor PICANT, ACRU, SĂRAT. Preferințele ei gustative NATURALE sunt: AMAR, DULCE, ASTRINGENT, preferințele ei gustative INERȚIALE sunt: PICANT, ACRU ,SĂRAT.

În cazul predominanței în ființa umană a lui Vata dosha (aer+eter), aceasta va avea predominant în structură energia gusturilor AMAR, PICANT, ASTRINGENT. Preferințele ei gustative NATURALE sunt: SĂRAT, DULCE, ACRU, preferințele ei  gustative INERȚIALE sunt: AMAR, PICANT, ASTRINGENT.

Dacă cele 3 Dosha-uri reprezintă baza diagnosticului în Ayurveda, cele 6 gusturi (Rasa) reprezintă baza alegerii remediilor naturale pentru tratarea diferitelor afecțiuni, remedii care acționează asupra tuturor celor 3 etaje constituționale ale structurii ființei umane.

Orar: 9:00 – 19:00Orice vizită se face în baza unei programări prealabile

Termeni și condiții

Abonează-te la Newsletter
economisește la prima ta rezervare