Remedii ayurvedice pentru sănătatea stomacului

Primăvara și toamna persoanele care suferă de afecțiuni gastrice, în special de gastrite și de ulcere, pot prezenta episoade de acutizare a acestor suferințe. Aceasta se petrece datorită particularităților Dosha-urilor care se manifestă predominant în  respectivele anotimpuri.

 Pe parcursul iernii, care este anotimpul Vata, ca să ne putem adapta la frig, avem tendința să mâncăm alimente mai consistente, care pot să suprasolicite secreția acidă. Primăvara este anotimpul Kapha și pe parcursul său apare o tendință de creștere a secreției mucoase la nivelul stomacului. Peste suprasolicitarea secreției acide apare acest surplus de secreție mucoasă la nivelul stomacului care poate face ca digestia să fie ineficientă datorită diminuării focului digestiv.  În consecință, pot apare anumite manifestări ale acestei hiposecreții acide sau gastritele hipoacide. Acestea se manifestă prin: senzații de greață și vomă la scurt timp după masă, mai ales după cele copioase, indigestii, balonări, tulburări de tranzit intestinal, indispoziție marcată.  Neîntâmplător, primăvara este indicat să facem cure de purificare, de detoxifiere cu păpădie, urzică, leurdă etc., pe care le putem consuma crude sau ușor preparate termic. Aceste plante au acest efect depurativ, curățător la nivelul tubului digestiv și, de asemenea, ele amplifică și focul digestiv. Acesta este motivul pentru care se recomandă cure de crudități la început de primăvară. Persoanelor care se confruntă cu acest gen de manifestări le este recomandat să ia suplimente pe bază de plante picante, care au rolul de a stimula atât secreția de acid gastric de la nivelul stomacului, cât și secretiile enzimatice intestinale și pancreatice. Aceste suplimente determină și o ușoară creștere a fluxului biliar, astfel încât întreaga gamă de principii alimentare pe care noi le consumăm pe parcursul zilei să poată fi digerată corespunzător și să fie asimilată în mod armonios. Suplimentul alimentar Gascure tablete de la Ayurmed conține mai multe plante picante, cum ar fi piperul indian, piperul negru, ghimbirul. De asemenea, conține papaină, care este o pepsină naturală, prezentă în semințele de papaya și care ajută foarte mult la digestia proteinelor. Haritaki, Amalaki, Nagarmotha sunt alte plante care sunt incluse în acest supliment. Acest supliment, administrat de 3 ori pe zi câte 1-2 tablete înainte de mese cu aproximativ 30 de min, reglează foarte bine secrețiile de la nivelul tubului digestiv și îl  pregătește să primească alimentele pe care le vom consuma la masa care urmează. Este, de asemenea, important să mâncăm calmi, liniștiți, nu pe fugă sau vorbind la telefon sau privind la televizor. Digestia începe în gură, prin procesul masticației, deci este esențial să nu mâncăm înghițind fără să mestecăm. Este important să avem intervale constante pentru servirea meselor și ar fi bine să respectăm aceste intervale. Pentru  prevenirea somnolenței postprandiale este important să nu ne așezăm în pat, adică să facem mișcare – să strângem masa, să spălăm vasele – pentru dinamizarea procesul digestiv, care este, în felul acesta, facilitat. Este total contraindicat să bem apă rece sau alte lichide reci imediat după masă. Vom consuma, în schimb, la aproximativ 30 de minute după masă apă la temperatura camerei sau un macerat călduț din plante digestive, de exemplu ghimbir. Consumul de înghețată după o masă copioasă are,  de asemenea, un efect nociv asupra digestiei.

 Vara este anotimpul Pitta, anotimpul firbinte. Focul verii, dacă nu-l gestionăm corespunzător, se va acumula în exces în organism, iar la sfârșitul verii-începutul toamnei se va putea manifesta sub forma crizelor de hipersecreție acidă gastro-duodenală. Aceste manifestări sunt mai frecvent întâlnite la persoanele cu o tipologie predominant Pitta, care au o componentă a elementului foc bine reprezentată în structura lor și au tendința să acumuleze și mai mult foc datorită anotimpului fierbinte, vara. Deci, în această situatie există o secreție gastrică mai accentuată, dar mai puțin eficientă din punct de vedere transformator. Astfel apar gastritele hiperacide, crizele de ulcer duodenal.

Secrețiile gastrice și intestinale pot fi perturbate și de un regim alimentar dezordonat, haotic. Pentru a menține aceste secreții în parametri optimi este foarte important să avem un program de alimentație cât mai ordonat, mai regulat. De asemenea, este foarte important să nu combinăm la aceeași masă mai multe tipuri de principii active. Adică să nu mâncăm în pondere egală atât proteine, cât și glucide și grăsimi la aceeași masă pentru că este foarte solicitant pentru tubul nostru digestiv.

Hiperaciditatea gastrică reprezintă o cantitate mai mare de acid gastric care este secretat de glandele din stomac. Această secreție are două componente: acidul gastric, componenta de foc, care este elementul transformator și secreția apoaso-mucoasă, care are și rolul de a proteja mucoasa gastrică și cea din întregul tub digestiv de acțiunea agresivă a componentelor de foc, care, de-a lungul tubului digestiv, sunt acidul gastric din stomac, enzimele digestive de la nivelul intestinului subțire, enzimele pancreatice, acizii biliari care se secretă din ficat și vezica biliară. Deci, toate aceste componente care au  efect transformator asupra alimentelor, dacă sunt în cantitate excesivă, atacă și pot leza mucoasa  tubului digestiv. Când vorbim de hipersecreție acidă, este vorba și de o creștere a componentei de foc, dar în special o creștere a componentei apoase lichide, în care se găsește această componentă de foc. Datorită cantității mari de lichid, această secreție are tendința de a fi preponderent stagnantă, de a rămâne mai mult timp în stomac și de a eroda mucoasa. În felul acesta apar micile leziuni gastrice care pot să evolueze de la microleziuni la leziuni mai mari, gastrită, apoi ulcer. Deci, avem de-a face cu o hipersecreție care este ineficientă din punct de vedere a capacității de digestie. 

În situația de hiperaciditate gastrică este, de asemenea, valabil sfatul legat de ordonarea regimului de alimentație și de viață. Persoanele care se confruntă cu hiperaciditate gastrică vor trebui să ia remedii care să conțină atât plante picante cât și plante cu efect antiinflamator și cicatrizant  asupra mucoasei gastrointestinale, astfel încât să se creeze o peliculă peste leziunile care deja există în vederea vindecării lor. Aloe vera este extrem de eficientă datorită efectului antiinflamator și cicatrizant pe care îl are asupra mucoasei gastrice. De asemenea, plantele din triada Haritaki, Amalaki, Bibhitaki au acest efect de protecție a mucoasei gastrice. Suplimentul alimentar Gascure sirop, marca Ayurmed este un remediu complex care protejează mucoasa gastrică,  menține secrețiile digestive la parametri optimi, păstrează echilibrul florei digestive, asigură digestia corespunzătoare a alimentelor și ajută la cicatrizarea și vindecarea leziunilor mucoasei gastro-intestinale. Acest remediu este bine să fie luat după masă la o oră sau la nevoie, în caz de arsuri gastrice, în doză de 1-2 lingurițe sirop dizolvat în puțină apă.

Luni - Duminică 9:00 – 21:00Orice vizită se face în baza unei programări prealabile

Abonează-te la Newsletter
economisește la prima ta rezervare





    Ananda Clinic © 2021. Toate drepturile rezervate