Dietoterapia | Detoxifierea organismului

Film de prezentare a Dietoterapiei, realizat de Dr. Cătălin Luca:

 
„Alimentele voastre să fie medicamente, iar medicamentele voastre să fie alimente”, ne îndruma celebrul Hipocrate  acum mii de ani în urmă, iar ca să ne dăm seama de unde vine boala trebuie să vedem ce mănâncă oaspetele spunea  filosoful Lao Tze, ceea ce înseamnă că organismul uman este influențat în primul rând de alimentație.

Dietoterapia este o formă de medicină alternativă care utilizează alimente ce au proprietăți nutritive cât și terapeutice ca remedii împotriva diferitelor afecțiuni.  Iată câteva exemple de diete :

Postul negru este mijlocul cel mai eficient pentru detoxifierea organismului și presupune să nu consumăm nici un fel de aliment pe o perioadă de 24 de ore până la câteva zile, ci doar apă.

Dieta crudivoră sau dieta raw presupune doar consumul alimentelor crude, netrecute prin foc o perioadă de minimum 30 de zile. În acest timp vor fi consumate legume crude sub formă de salate, sucuri, fructe, ulei presat la rece, miere, polen, oleaginoase..

Dieta semicrudivoră presupune consumul alimentelor ca și în dieta crudivoră la care se adaugă lactatele în cantități mici și alimentele fierte.

Dieta Gerson este o dietă restrictivă bazată pe un consum ridicat de sucuri.

Dietoterapie

Dieta alcalină este alcătuită din consumul alimentelor care au capacitatea de a aduce Ph-ul organismului la un nivel optim și de a modifica aciditatea sângelui. Acest tip de dietă împarte alimentele în două categorii, alimente alcaline și alimente acide.

Dieta macrobiotică este dieta în care alimentele indicate spre a fi consumate sunt cele care au proprietăți de a restabili echilibrul yin și yang în organism.

Există de asemenea și tipuri de regimuri stabilite în funcție de boală: dieta pentru cardiaci, pentru bolnavii de diabet etc.

În medicina tradițională indiană ayurveda regimurile alimentare sunt stabilite în funcție de tipul constituțional al bolnavului și se bazează pe faptul că omul dobândește calitățile alimentelor pe care le mănâncă. Conform ayurvedei cele cinci elemente esențiale :eter, aer, foc, apă, pământ combinate în diferite proporții dau naștere tipologiilor constituționale numite dosha-uri în medicina tradițională indiană. Fiecare ființă umană are o complexitate specifică cu care se naște și care este responsabilă de toate procesele fiziologice și psihologice prin care trece pe parcursul vieții sale. Cele trei tipuri constituționale sunt prezente în fiecare ființă umană, însă adesea una dintre ele este predominantă. Aceste tipuri constituționale sunt :

Kapha dosha formată din elementele apă și pământ, se recomandă pentru acest tip constituțional alimentele calde și uscate .

Pitta dosha formată din elementele foc și apă, se recomandă pentru acest tip constituțional alimentele uscate și reci.

Vatta dosha formată din elementele aer și eter, se recomandă pentru acest tip constituțional alimentele uleioase, calde și cât mai multe lichide.

Dietoterapia pornește de la ideea că o alimentație ideala începe cu un proces de detoxifiere a organismului. Aceasta este la îndemâna oricui și presupune puțină cunoaștere, voință și dorința de a avea o sănătate înfloritoare. Scriitorul englez Jonathan Swift spunea: „Cei mai buni medici din lume sunt medicul Dieta, medicul Liniște și medicul Voioșie.”

 

Film despre tipurile de regimuri în Dietoterapie, realizat de Dr. Cătălin Luca:

 

 

Film despre programul meselor în Dietoterapie, realizat de Dr. Cătălin Luca:

 

Pentru o programare, contactează-ne, utilizând una dintre modalitățile de mai jos!

Orar: 9:00 – 19:00Orice vizită se face în baza unei programări prealabile

Termeni și condiții

Abonează-te la Newsletter
economisește la prima ta rezervare