Ce este masajul terapeutic şi ce îl diferenţiază de cel de relaxare? În ce constă masajul terapeutic şi de ce poartă această denumire?
Masajul este o practică manuală care presupune diferite manevre utilizate în funcţie de scopul acestuia. Un masaj de relaxare are numeroase beneficii. Desigur prima senzaţie pe care o resimte cel masat este o stare de bine, de relaxare, de deconectare de la problemele pe care le are, de răsfăţ. Pe fondul acestei stări apare o reducere a anxietăţii, a stresului, o comunicare non verbală cu terapeutul. Un plus pe care îl aduce masajul terapeutic este faptul că este realizat cu scopul de a ameliora durerea şi de a ajuta la vindecare.

Terapeutul are pregătirea necesară pentru a cunoaşte traiectul sangvin, nervos, muscular, utilizând tehnici specifice de masaj, uleiuri şi loţiuni cu scopul de a trata problemele de sănătate. Masajul terapeutic include masajul de relaxare, dar diferă de acesta pentru că are în vedere refacerea sănătăţii.
Mesajul terapeutic se realizează ca o alternativă de tratament şi este indicat în multe feluri de afecţiuni cum ar fi: afecţiunile cervicale (spondiloza cervical, torticolisul), afecţiunile coloanei vertebrale (hernia de disc, discopatia, scolioza), afecţiunile articulaţiilor membrelor inferioare şi superioare (şolduri, genunchi, etc.). De asemenea, prin masajul terapeutic corpul este ajutat să elimine toxinele, îmbunătăţind circulaţia sângelui şi a limfei.

Un exemplu de masaj terapeutic este masajul ayurvedic care îşi are originile în tradiţia milenară indiană, un masaj holistic, tratând persoană ca un întreg, urmărindu-se eliminarea blocajelor de la nivelul meridianelor energetice, prin diferite metode de presopunctură şi folosirea unor uleiuri vegetale nutritive şi tonice cum sunt uleiurile de susan, de cocos, de măsline şi uleiurile amestecate cu diferite plante (valeriană, busuioc) în funcţie de necesităţile pacientului.

Masajul terapeutic nu este doar o modalitate de tratament, el îmbină utilul cu plăcutul: alină suferințele, înlătură tensiunile din zonele afectate, sprijină procesele de regenerare și vindecare pe care corpul le desfășoară și în același timp este o modalitate de relaxare și deconectare foarte eficientă.

De cele mai multe ori, o zonă suferindă din corp duce la tensionarea zonelor învecinate sau obligă alte zone să preia din sarcinile pe care nu le poate îndeplini datorită afecțiunii. În cazul unei crize de sciatică de exemplu, piciorul suferind este protejat în timpul mersului de către piciorul celălalt, care este suprasolicitat, deoarece avem tendința de a evita să ne lăsăm greutatea pe piciorul care ne doare. La fel, un organ care nu își mai poate îndeplini funcția în mod normal, duce la suprasolicitarea altor organe și sisteme. De aceea, masajul terapeutic nu include doar zona afectată, ci urmărește să restabilească echilibrul, astfel încât la final rezultatul să fie o stare de relaxare globală.

De asemenea, dacă privim cu înțelepciune zona afectată și funcțiile ei, putem face corelații între acele funcții și evenimentele din viața noastră, o anumită emoție sau o anumită atitudine care se reflectă în alterarea acelei funcții și care ne-a adus și ne menține în suferință. În momentul în care acordăm atenție acelei zone, ea ne poate „vorbi”, arătându-ne un mesaj mai profund pe care îl aduce pentru noi, iar în acest proces terapeutul este cel care ne poate ghida spre a-l descoperi. Un picior care ne doare ne poate arăta o anumită rezistență în a merge înainte într-un anumit aspect al vieții noastre, un ficat obosit ne poate arăta o acumulare de furie sau o indecizie de lungă durată.

Masajul terapeutic poate consta fie în stimularea anumitor zone reflexe, fie în masaj pe punctele principale de pe anumite meridiane energetice, fie în manevre de osteopraxie, fie în anumite manevre terapeutice de masaj local (frământare, fricțiune, vibrație, geluire), fie poate consta dintr-o combinație a acestora, în funcție de necesitate. Articulațiile devin mai flexibile, circulația sanguină și cea limfatică sunt influențate benefic, mușchii își recâștigă gradat contractilitatea, tonusul normal, elasticitatea, ne simțim mai ușori, mai flexibili, mai sprinteni, postura se corectează vizibil.

Indiferent de tehnica aleasă, relaxarea fizică și psihică constituie cel mai important efect pe care îl urmărește terapeutul. Vindecarea și regenerarea sunt procese care nu se declanșează decât atunci când suntem relaxați, când ieșim de pe modulul „luptă, îngheață sau fugi”, în care este activ sistemul nervos simpatic și sunt susținute mecanismele de supraviețuire declanșate de frică și stres. În acele momente, inteligența scade la jumătate, sistemul imunitar este oprit, procesele regenerative stagnează. Atunci când suntem relaxați, este activ sistemul nervos parasimpatic, corpul se regenerează, se vindecă, suntem mai iubitori, creativi, viziunea noastră se lărgește, suntem capabili să găsim soluții inedite, chiar geniale la problemele cu care ne confruntăm.

Această viziune extinsă este de fapt o ieșire din vechiul mod de a gândi, o transformare a noastră, o ieșire de pe pilotul automat, unde rulează 90% din timp programe subconștiente bazate pe credințe care nu mai sunt valabile pentru noi, pe prejudecăți preluate din educația dată de familie, școală, societate în copilărie, convingeri eronate pe care acum viața ni le-a adus în atenție printr-o afecțiune pentru a le modifica, deconectându-ne de programele subconștiente și devenind cu adevărat prezenți, capabili de o alegere conștientă. Astfel, prin conștientizare, locul afectat devine o poartă către noi înșine, iar masa de masaj devine locul unei revelații.

Orar: 9:00 – 19:00Orice vizită se face în baza unei programări prealabile

Termeni și condiții

Abonează-te la Newsletter
economisește la prima ta rezervare