În cadrul terapiilor de oleație, principiile active ale plantelor sunt transferate eficient organismului cu ajutorul uleiului, datorita calității deosebite de bun transportor a acestuia.
Filme de prezentare a procedurilor de oleație.
- Ce este Oleatia? Prezintă dr. Cătălin Luca:
2. Ce trebuie sa stii despre masajul ayurvedic:
OLEATIE LA NIVELUL CAPULUI (SHIRODHARA)
Cuprins
Shirodhara este un masaj terapeutic al capului, practicat de mii de ani în medicina tradiţională ayurvedica şi considerat un veritabil remediu împotriva stresului şi a tensiunilor psihice, o veche terapie ayurvedică de purificare pentru zona capului, de echilibrare a sistemului nervos central și de reîntinerire.. Dat fiind că în cadrul procedurii sunt folosite uleiuri speciale, obţinute prin presare la rece, în care s-au macerat timp de mai multe zile plante medicinale, efectele benefice se extind şi în arealul sănătăţii scalpului şi al părului.
Ce fel de probleme pot fi ameliorate cu ajutorului masajului terapeutic al capului Shirodhara:
- Oboseala cronică
- Problemele generate de surmenajul intelectual
- Durerile de cap
- Migrenele
- Stările anxioase
- Insomniile
- Rinitele
- Sinuzitele
În ce constă procedura: Shirodhara se traduce prin ulei picurat pe cap (“shiro” înseamnă cap, iar “dhara” desemnează curgerea firului de ulei pe frunte). Practic, terapia constă în a turna ulei călduţ pe frunte (în care au fost macerate timp de mai multe zile diferite plante cu proprietăţi terapeutice dovedite), de la o anumită înălţime, în flux continuu, contribuind la calmarea sistemului nervos central, la inducerea stării de relaxare şi la diminuarea stresului, a grijilor şi a încordării psihice. După ce întreaga cantitate de ulei din vas a fost picurată pe frunte, terapeutul realizează un masaj blând al scalpului, pentru a armoniza şi a echilibra energiile organismului.
OLEAȚIE-MASAJ CU SĂCULEȚ CU PLANTE ȘI ULEI CALD
Această procedură implică masajul ayurvedic cu ulei cald macerat şi săculeţ din plante, urmat de saună şi duş. Dincolo de faptul că procedură este extrem de relaxantă şi de plăcută, numeroasele beneficii înregistrate în plan fizic şi psihic, o plasează în topul celor mai complexe metode terapeutice.
Cum contribuie masajul cu ulei cald şi săculeţi cu plante la îmbunătăţirea stării generale:
- Îndepărtează oboseala şi tensiunea la nivel psihic
- Stimulează circulaţia sangvină
- Contribuie la eliminarea toxinelor din organism
- Creşte nivelul de energie şi tonusul
- Calmează corpul şi mintea
- Ameliorează durerile şi disconfortul muscular
- Stimulează sistemul imunitar
În ce constă procedura: întreg corpul este masat cu ulei călduţ, în care au fost macerate timp de câteva zile plante medicinale cu ajutorul unui săculeţ textil ce conţine ierburi atent selectate, cu importante proprietăţi terapeutice. Masajul este unul de tonifiere, efectuat după principiile ayurvedice şi vizează deblocarea şi eliminarea energiilor stagnante prin porţile de eliminare, precum şi aducerea de noi energii, cu rol de stimulare a sistemului imunitar, îmbunătăţire a circulaţiei sângelui şi revitalizare a organismului.
Paşi de urmat după procedură: masajul este urmat de o sesiune de saună pentru eliminarea toxinelor şi purificarea organismului.
OLEAȚIA CU COLĂCEL
- OLEAȚIE CU COLĂCEL – procedeu ayurvedic ce constă în aplicarea locală (pe piept, lombar sau cervical), cu ajutorul unui colăcel din cocă, de ulei încălzit (obținut prin presare la rece) în care s-au macerat timp de 7 zile plante medicinale adecvate.
Oleaţia cu ajutorul colăcelului, este un procedeu ayurvedic care contribuie la îmbunătăţirea semnificativă a stării fizice şi psihice, la detoxifierea organismului şi la ameliorarea stărilor de disconfort. La fel ca şi celelalte procedee care au la bază aplicarea uleiului cald, oleaţia care face apel la colac comportă numeroase beneficii terapeutice, diferenţa constând în faptul că terapia este concentrată îndeosebi pe zonele cu probleme: piept, lombar sau cervical.
Oleaţia cu colăcel este recomandată pentru:
- Ameliorarea durerilor şi a inflamaţiilor
- Stimularea circulaţiei sangvine
- Probleme cu spatele cauzate de nervul sciatic
- Spondiloza cervicală
- Întinderi musculare
- Afecţiuni respiratorii
- Răceli şi gripe
- Dureri reumatice
În ce constă procedura: în funcţie de afecţiunile ce necesită tratare, este aplicat un colac din cocă în zona pieptului, lombar sau cervical. În interiorul colacului respectiv (al cărui rol este acela de a preveni scurgerea uleiului) este aplicat un strat de ulei cald, în care au fost macerate timp de câteva zile plante medicinale. Temperatura uleiului este menţinută la un nivel constant de-a lungul întregii terapii (minimum 20 de minute), acesta fiind reîncălzit şi adăugat treptat, iar la final, după îndepărtarea colacului, zona vizată este masată cu blândeţe pentru amplificarea efectelor oleaţiei.
Oleaţia cu colăcel poate fi aplicată şi ca metodă de prevenţie a problemelor de spate, respiratorii sau asociate coloanei vertebrale.