Plante cu efect purificator
Ayurveda, medicina tradițională indiană sau cunoașterea tradițională indiană asupra vieții, are la baza principii universal valabile ce au fost atent verificate în cei peste 5000 de ani de existență.
Ea ne învață faptul că între toate învelişurile fiinţei noastre (fizic, vital-emoţional, psihomental, supramental, spiritual) există o strânsă legătură. Tot din Ayurveda știm că structura noastră individuală are la bază cele 3 principii vitale fundamentale/DOSHA care sunt: Vata, Pitta și Kapha. Starea lor de echilibru generează sănătatea ființei, iar dezechilibrul lor, boala. Dezechilibrul Dosha-urilor are drept consecință generarea de reziduuri toxice, numite AMA, care impurifică structura globală a ființei și apoi generează boala.
Simptomele impurificării sunt: stare de indispoziție, senzație de oboseală nejustificată, senzație de greutate la nivelul corpului, nivelul scăzut de energie, deficit de concentrare mentală, tulburări de digestie, asimilare și tranzit intestinal, perturbarea calității produșilor reziduali fiziologici ai trupului (urină, transpirație, fecale), miros neplăcut al respirației, accentuarea celulitei, ten încărcat sau apariția de erupții pe piele, agravarea migrenelor, dureri surde articulare, etc.
Acţiunile de purificare realizate la un anumit nivel se reflectă, mai devreme sau mai târziu, la toate celelalte niveluri ale ființei. Putem înțelege astfel importanța purificării, care realizată la nivel fizic/trupesc va conduce și la o purificare în plan emoţional şi mental.
Toxinele se elimină din trup prin intermediul produșilor reziduali fiziologici ai trupului, care sunt urina (derivată din sânge), transpirația (derivată din limfă) și materiile fecale. De aceea, purificând sângele, limfa și reglând tranzitul intestinal, putem obține o stare de purificare globală a trupului. Putem realiza aceasta atât cu ajutorul plantelor medicinale cu virtuți purificatoare, cât și cu ajutorul curelor cu sucuri de fructe și legume.
Purificarea sângelui are drept consecință și curățarea pielii de toate erupțiile determinate de toxinele din corp, reduce inflamațiile și durerile articulare, are efect imunostimulent și antioxidant. Limfa, componentă a sângelui, are un rol fiziologic diferit față de acesta. În timp ce sângele are mai ales rolul de a transporta substanţele nutritive şi oxigenul către toate celulele trupului, limfa are un rol important de a prelua deșeurile şi de a le elimina, păstrând astfel „curăţenia“ în organism şi prevenind instalarea bolilor. Sistemul limfatic este cel care „mătură“ deșeurile de la nivelul țesuturilor, colectează şi distruge toxinele, bacteriile, celulele anormale din trup şi transportă celulele imunitare în zonele în care este nevoie de ele. Atunci când sistemul limfatic nu funcţionează corect, trupul nostru nu poate elimina în mod adecvat toxinele și nu poate regla în mod corespunzător cantitatea de lichide de la nivelul țesuturilor. Funcţionarea deficitară a sistemului limfatic conduce în timp la slăbirea imunității, la creşterea în greutate şi la unele afecţiuni grave, cum ar fi bolile autoimune sau chiar cancerul. Celulita este, de asemenea, o astfel de consecință a funcționării deficitare a sistemului limfatic. Printre factorii care influenţează în mod nefast sistemul limfatic se numără extenuarea și lipsa de odihnă, sedentarismul și lipsa de mișcare, consumul de alimente procesate industrial care sunt pline de aditivi chimici toxici și lipsa de alimente naturale crude și proaspete.
Putem obține o purificare eficientă a sângelui și limfei utilizând plante medicinale, cum ar fi: frunzele de Urzică vie (Urtica dioica), rădăcina de Păpădie (Taraxacum officinale), frunzele de Brusture (Arctium lappa), rădăcina de Cicoare (Cichorium intybus), florile de Coada șoricelului (Achillea millefolium), florile de Echinaceea (Echinacea angustifolia), florile de Gălbenele (Calendula officinalis), rădăcina de Gențiană (Gentiana lutea), partea aeriană a plantei de Isop (Hissopus officinalis), partea aeriană a plantei de Lipicioasă (Galium aparine ), partea aeriană a plantei de Sulfină (Melilotus officinalis), partea aeriană a plantei de Rocoină (Stellaria media), florile de Sânziene galbene (Galium verum), florile de Soc (Sambucus nigra), partea aeriană a plantei de Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor), partea aeriană a plantei de Turiță mare (Agrimonia eupatoria), gelul de Aloe vera, rădăcina de Manjistha (Rubia cordifolia), rădăcina de Astragalus (Astragalus membranaceus) etc.
Plantele medicinale se folosesc atât sub formă de pulbere administrată sublingual, cât și sub formă lichidă, de macerate.
În alimentație se poate folosi cu rezultate foarte bune ceapa, usturoiul și rădăcina de ghimbir, crude.
O importantă acțiune purificatoare o au și curele cu sucuri de fructe (în special citrice) și legume (morcov, pătrunjel – rădăcină și frunze, păstârnac, țelină – rădăcină și frunze, varză, fenicul – bulb și frunze, coriandru – frunze proaspete etc.).
În timpul curelor de purificare este recomandat și masajul de drenaj limfatic sau chiar automasajul (ce se poate realiza prin intermediul unor presiuni uşoare care acţionează asupra lanțurilor de ganglioni limfatici).
Unele studii recente au confirmat influenţa extraordinară a gândirii benefice, creatoare asupra bunăstării sistemului limfatic. Aceste studii au evidenţiat faptul că în cazul ființelor umane care sunt mai mereu pesimiste, care au o viziune preponderent negativistă, nefastă asupra existenței, sunt mult mai des întâlnite blocajele sistemului limfatic decât în cazul optimiștilor.
Pentru o programare, contactează-ne, utilizând una dintre modalitățile de mai jos!