Shirodhara

Film de prezentare a Oleației la nivelul capului, realizat de Dr. Cătălin Luca:

 

Pentru o programare, contactează-ne.

Ce este Shirodhara?

Este un masaj terapeutic al capului, practicat de mii de ani în medicina tradițională ayurvedica şi considerat un veritabil remediu împotriva stresului şi a tensiunilor psihice, o veche terapie ayurvedică de purificare pentru zona capului, de echilibrare a sistemului nervos central și de reîntinerire.. Dat fiind că în cadrul procedurii sunt folosite uleiuri speciale, obținute prin presare la rece, în care s-au macerat timp de mai multe zile plante medicinale, efectele benefice se extind şi în arealul sănătății scalpului şi al părului.

Ce fel de probleme pot fi ameliorate cu ajutorului masajului terapeutic al capului Shirodhara:

  • Oboseala cronică
  • Problemele generate de surmenajul intelectual
  • Durerile de cap
  • Migrenele
  • Stările anxioase
  • Insomniile
  • Rinitele
  • Sinuzitele

În ce constă procedura?

Shirodhara se realizează prin ulei picurat pe cap (“shiro” înseamnă cap, iar “dhara” desemnează curgerea firului de ulei pe frunte). Practic, terapia constă în a turna ulei călduț pe frunte (în care au fost macerate timp de mai multe zile diferite plante cu proprietăți terapeutice dovedite), de la o anumită înălțime, în flux continuu, contribuind la calmarea sistemului nervos central, la inducerea stării de relaxare şi la diminuarea stresului, a grijilor şi a încordării psihice. După ce întreaga cantitate de ulei din vas a fost picurată pe frunte, terapeutul realizează un masaj blând al scalpului, pentru a armoniza şi a echilibra energiile organismului.

Pentru o programare, contactează-ne.

Beneficii

Acest procedeu are efecte relaxante, liniștitoare și calmante asupra corpului și al minții. Cercetările sugerează, de asemenea, că oleația capului ajută la:

Îmbunătățirea calității somnului

S-a demonstrat că tratamentul oleației în zona capului conduce undele cerebrale către „starea alfa”, care este specifică relaxării. Prin urmare, este de la sine înțeles că acest tratament ar putea avea un impact benefic asupra calității somnului. Un mic studiu realizat de Okayama University Graduate School of Medicine a confirmat exact acest lucru. Studiul a constatat că tratamentul shirodhara este o opțiune viabilă „pentru a îmbunătăți calitatea somnului și calitatea vieții la persoanele cu probleme de somn”. Nu numai că a fost îmbunătățită calitatea somnului cu ajutorul procedurii, dar singurul efect secundar a fost îmbunătățirea sănătății!

Gestionarea eficientă a insomniei

Fie din cauza unei cești cu ceai negru băute prea târziu în timpul zilei, fie din cauza unui termen limită la serviciu, majoritatea oamenilor au experimentat efectele pierderii ocazionale a somnului. Epuizarea și letargia care urmează unei singure nopți de somn nereușite pot deveni chinuitoare. Cu toate acestea, atunci când calitatea somnului este compromisă în mod constant, nu numai că vă simțiți epuizați, dar sănătatea fizică și emoțională este subminată.

Timp de zeci de ani, o soluție utilizată pe larg a fost reprezentată de medicamentele pentru somn, fiecare dintre acestea având propria serie de efecte secundare neplăcute majore. Cu toate acestea, tot mai mulți pacienți care se luptă cu insomnia se orientează către practicile străvechi ale medicinei ayurvedice și în general spre terapii naturale.

O echipă internațională de cercetători din Olanda, Germania și Elveția a investigat activitatea din creierul persoanelor cu insomnie atât în timpul stării de veghe, cât și în timpul somnului. Ceea ce au descoperit a fost că persoanele cu această tulburare de somn au prezentat o activitate mai puțin puternică a undelor alfa și o activitate mai puternică a undelor beta în orice moment. Cu alte cuvinte, creierul persoanelor cu insomnie cronică nu se relaxa niciodată.

Diminuează anxietatea (mai ales atunci când este combinată  cu tehnici Yoga)

S-a demonstrat că undele cerebrale se sincronizează cu stimulii externi. De aceea, stimularea blândă și repetitivă în centrul frunții, cu ajutorul uleiului cald este unul dintre mecanismele prin care procedeul shirodhara reduce anxietatea.

Pe măsură ce uleiul cald se scurge pe centrul frunții, acesta activează un puternic punct energetic ayurvedic cunoscut sub numele de ajna marma. Același punct fizic este cunoscut în medicina tradițională chineză  sub numele de yin tang, Acesta aparține unei categorii de puncte din acupunctură, denumite puncte focar. Acestea sunt fundamentale și ocupă un loc important în gestionarea sistemul bioenergetic al omului.

Atât în modelul ayurvedic, cât și în cel al medicinei tradiționale chineze, se spune că activarea punctului dintre sprâncene ameliorează anxietatea și agitația. Din fericire, în acest caz, nu este nevoie de neplăcutele ace din acupunctură! Shirodhara stimulează punctul energetic fundamental din frunte, acționând astfel pentru a alunga anxietatea.

Un studiu care a implicat tratamente cu shirodhara a concluzionat că: „Starea de alertă relaxată, după Shirodhara, a fost corelată cu o creștere a ritmului alfa evidențiat pe electroencefalogramă”. Ritmul alfa este modelul cerebral asociat cu o scădere a anxietății și cu o creștere a seninătății. Nu este surprinzător faptul că shirodhara a fost prescrisă de mult timp de către medicii ayurvedici pentru tratarea tulburărilor de anxietate generalizată și specifică.

Reducerea stresului

Beneficiile procedeului ayurvedic shirodhara încep ca un tratament ideal pentru reducerea nivelului ridicat de stres mental. Acesta induce calmul, promovează liniștea și facilitează relaxarea. Turnarea constantă a uleiului cald încurajează ceea ce cardiologul (și fondatorul Institutului Medical Mind/Body de la Harvard) Dr. Herbert Benson, a numit răspunsul de relaxare.

Pe măsură ce corpul intră în relaxare profundă, hormonii de stres scad, în timp ce tiparele cerebrale hiper-alertate (undele beta) se comută în cele relaxate-alerte (unde alfa). Dr. Benson a descris răspunsul de relaxare ca fiind modul în care organismul pornește sistemul nervos parasimpatic, acea parte a sistemului nervos care conservă energia, încetinește ritmul cardiac și relaxează mușchii.

Un studiu a arătat că procedeul de oleație la nivelul capului are un impact semnificativ asupra acestor markeri măsurabili ai relaxării. Aceasta se realizează prin scăderea frecvenței ritmului respiratoriu, prin reducerea tensiunii arteriale diastolice și prin încetinirea ritmului cardiac.

Având în vedere că aproape toate bolile moderne au o anumită legătură cu stresul, reducerea la minimum a impactului său dăunător este un instrument valoros pentru a ne asigura o stare de sănătate excelentă pe tot parcursul vieții. Răspunsul de relaxare contracarează în mod direct stresul prin anihilarea echivalentelor sale fizice. O singură ședință de o oră de tratament shirodhara poate induce un răspuns de relaxare atât de puternic, încât efectele stresului pot fi atenuate timp de ore sau chiar zile întregi ulterior.

Trezirea intuiției și a clarviziunii

Concentrarea asupra celui de-al treilea ochi (aflat în mijlocul frunții), cu ochii închiși, în timpul meditației, conduce, printre altele, la o stare de armonie psihosomatică. Și, în mod similar, atunci când uleiul se picură pe frunte, în același punct, se obține un efect asemănător meditației. Aceasta este o consecință a liniștirii minții, care conduce la un răspuns adaptativ la stresul bazal.

Înțelepciunea orientală consideră al treilea ochi ca fiind sediul trezirii spirituale. Hindușii îl numesc cea de-a șasea chakră, sediul intuiției. Taoiștii îl consideră „ochiul ceresc”. Indiferent de numele sub care este cunoscut, stimularea punctului dintre sprâncene are o lungă istorie de asociere cu accesarea tărâmurilor subtil-energetice sublime. Pe măsură ce al treilea ochi se deschide, forța vitală – sau prana – începe să ascensioneze liber în sus.

Atunci când prana circulă prin canalele energetice, ce sunt cunoscute sub numele de shrotas, aceste canale sunt curățate și blocajele sunt eliminate. La fel cum spălarea țevilor de apă care stagnează de mult timp într-o casă ar împinge afară resturile, pe măsură ce „conductele” noastre energetice sunt spălate, blocajele fizice și emoționale sunt eliminate.

Oricât de impalpabilă ar părea lumea vindecării energetice, aceasta duce la efecte tangibile. Unii beneficiari ai procedeului shirodhara și-au amintit evenimente îngropate adânc în trecutul lor și le-au văzut dintr-un punct de vedere anterior inaccesibil. Claritatea mentală pe care acești oaspeți au experimentat-o le-a permis să treacă peste traume, peste dureri și peste probleme emoționale nerezolvate. Alți oaspeți au raportat o mai mare hotărâre în legătură cu deciziile necesare în viața lor. Alții au experimentat o conștientizare spirituală sporită și o conexiune regăsită cu sinele lor superior.

Calmează Vata Dosha

Dosha Vata este o combinație a elementelor aer și eter. Atunci când Vata se acumulează în constituția dumneavoastră, aceasta poate duce la neliniște fizică, la gânduri haotice, la atenție dispersată și la uitare. În cercurile ayurvedice, tratamentul shirodhara este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai eficiente mijloace de pacificare a excesului de Vata. Căldura, greutatea și fermitatea uleiului turnat echilibrează natura rece, ușoară și fluctuantă a lui Vata dosha.

În timp ce tratamentul shirodhara este un adjuvant benefic al unui plan de ayurvedic cuprinzător de vindecare, acesta este un tratament independent la fel de puternic. Fie că doriți să abordați o afecțiune specifică, sau pur și simplu sperați să reduceți volumul lumii exterioare pentru o oră, beneficiile terapiei shirodhara oferă o abordare relaxantă a obiectivelor dumneavoastră de sănătate.

Rețineți că niciuna dintre persoanele care au folosit-o nu sugerează că tratamentul are efecte negative.

Prețul acestei terapii se găsește pe pagina noastră de Prețuri.

În Ayurveda, se consideră că există cinci elemente primordiale, care se regăsesc în toată lumea vie. Acestea sunt spațiul (eterul), aerul, focul, apa și pământul. Cele cinci sunt considerate elementele constitutive ale vieții. Acestea se combină pentru a crea trei principii minte-corp, cunoscute sub numele de doshas.

Vatha (o combinație de aer și eter)
Pitta (o combinație de foc și apă) și
Kapha (o combinație de apă și pământ).

Fiecare organism viu este caracterizat de un amestec unic format din cele trei dosha, din care una este de obicei mai dominantă. Idealul este de a avea aceste trei tipologii activate în mod egal și echilibrat în ființa noastră. De aceea, medicina milenară  Ayurveda urmărește obținerea unui echilibru între cele trei dosha. Obținând aceasta, ființa în cauză se poate bucura de o sănătate fizică și emoțională excelentă.

În timpul unui masaj ayurvedic al zonei capului, se folosesc amestecuri de uleiuri organice ce au fost infuzate anterior cu ierburi ayurvedice de leac. Acestea sunt încălzite pentru a stimula relaxarea și detoxifierea. Uleiurile sunt alese special pentru a echilibra dosha dominantă a unei persoane. La temperatura potrivită, aceste uleiuri pătrund în corp prin piele și pori și facilitează eliberarea toxinelor.

 

Pentru o programare, contactează-ne.

Filme de prezentare a Oleației la nivelul capului, realizate de Dr. Cătălin Luca:

 

 

 

 

Pentru o programare, contactează-ne, utilizând una dintre modalitățile de mai jos sau pagina de Contact!

Orar: 9:00 – 19:00Orice vizită se face în baza unei programări prealabile

Termeni și condiții

Abonează-te la Newsletter
economisește la prima ta rezervare