Sincronizarea emisferelor cerebrale

Creierul este o structură bio-chimică, electrică, ea emițând unde electrice măsurabile în strânsă legătură cu anumite stări psiho-emoționale. Creierul este format din două emisfere: cea stângă și cea dreaptă. Emisfera stângă este legată de gândire și logică, fiind practică și orientată către timp. Emisfera dreaptă este mai degrabă abstractă și non-logică, ea este artistică, creativă și emoțională.

Un grup de specialişti din China şi Statele Unite a studiat timp de câțiva ani structura creierului lui Albert Einstein. Surprinzător, s-a observat faptul că cele două emisfere erau neobişnuit de bine conectate între ele. Echilibrarea emisferelor a fost, pentru Einstein, unul dintre factorii-cheie ai funcţionării creierului la cele mai înalte cote, spun specialiştii. Motivul pentru care avem două emisfere cerebrale este evident: avem nevoie în egală măsură de ambele. Ele creează împreună și ating performanțe maxime atunci când funcționează sincron, în sinergie. Putem avea o gândire logică, rațională, dar dacă nu o completăm cu sensibilitate emoțională, înțelegere holistă, intuiție și creativitate, vom simți lipsa unei anumite savori a vieții. La fel, este insuficient să dăm dovadă de abilități creative înalte, dacă ne lipsesc pragmatismul și capacitatea de analiză obiectivă ce ne ajută să ne valorificăm „talantul” primit.

„Emisfera dreaptă a fost pusă în legătură cu abilitățile vizuale/spațiale, cu sensibilitatea emoțională și muzicală, și cu gândirea intuitivă, atemporală, imagistică, dar și cu depresia, suspiciunea, tristețea, ostilitatea, alte emoții negative și chiar paranoia. Emisfera stângă a fost asociată cu abilitățile verbale, orientarea în timp, gândirea rațională, logică, analitică, dar și cu fericirea și emoțiile pozitive. De pildă, fenomenele asociate cu activitatea undelor cerebrale theta, cum sunt imaginile vii, accesarea amintirilor, revelațiilor creatoare spontane și experiențele integratoare, au o amplitudine și frecvență sporite ca urmare a stării de sincronie a creierului în totalitatea sa.” (Michael Hutchison, Super-inteligenţă)

Pe de altă parte, un alt studiu recent asupra activității creierului la pacienții depresivi, realizat de Prof. Dr. C. Norman Shealy de la Institutul Shealy, a scos în evidență tipare cerebrale anormale. Concluzia a fost formulată ca: „asimetrie puternică la nivelul celor două emisfere, caracterizată prin dominanța emisferei drepte”.

Suntem, în această epocă, înainte de toate, o civilizaţie caracterizată de funcționarea predominantă a emisferei stângi. Întregul nostru sistem social este fundamentat pe partea logico-raţională a creierului. Cum am ajuns să funcționăm aşa? Nimeni nu este foarte sigur, dar una dintre cele mai viabile ipoteze este că predominanța emisferei stângi a apărut ca urmare a nevoii primare de a supravieţui într-o lume fizică despre care suntem învățați de mici că poate ascunde multe pericole și în fața căreia principala reacție este frică. Da, suntem hrăniți de mici cu vibrațiile fricii, suntem învățați să funcționăm preponderent pe modelul „luptă, îngheață sau fugi”. Valorile societății consumatoriste de astăzi pun accent pe cantitate în detrimentul calității.

Însă, prin partea emotiv-intuitivă a creierului păstrăm legătura cu Sinele nostru, acea parte din noi care este în legătură cu tot ceea ce există, care ne face să fim deschiși față de nou, față de misterul vieții, ne dă încredere să experimentăm, să fim creativi, expansionați, să creștem din toate punctele de vedere, să ne regenerăm, să ne însănătoșim, să ne ascultăm intuițiile și să ne stabilim idealuri sublime. C.G. Jung consideră că Sinele este centrul fiinţei, un centru atotcuprinzător, necunoscut, divin, pe care îl explorăm întreaga viaţă. Depăşind cu mult posibilităţile de cunoaştere ale eului, Sinele este trăit ca experienţă luminoasă, inspiratoare, aducătoare de lumină şi sacralitate, cu o realitate fascinantă pentru individ.

În funcție de ceea ce facem, una dintre cele două emisfere funcționează predominant – acest fenomen este cunoscut sub numele de lateralizare. Datorită de exemplu profesiei sau ocupației pe care o avem, una dintre emisfere este utilizată de obicei mai mult decât cealaltă. De exemplu, un contabil își folosește în mod predominant emisfera stângă, în comparație cu un muzician sau un pictor a cărui emisferă dreaptă va fi mai mult operațională. În mod evident, această reprezentare este mult simplificată, pentru că emisferele interacționează în mod constant. Ele sunt conectate prin corpus calosum, care servește ca un soi de pod între cele două părți. Podul poate fi utilizat și dezvoltat în așa fel încât să devină un intermediar tot mai capabil de a comunica între cele două emisfere. De exemplu, cunoscutul vindecător Edgar Cayce avea un corpus calosum neobișnuit de dezvoltat.

S-a dovedit științific că procesele mentale, începând de la învățare la gândire și elaborarea raționamentelor complexe, până la procesele noastre interioare de introspecție sunt mult mai eficiente atunci când ambele emisfere ale creierului lucrează într-un mod unitar și echilibrat.

Starea de sincronizare a emisferelor cerebrale creează conidiția optimă pentru îmbunătățirea performanțelor umane în toate domeniile vieții de zi cu zi și în același timp facilitează producerea aşa-numitelor experiențe de vârf, acele experiențe pe care participanții la programele de cercetare le-au caracterizat ca fiind purtătoare de revelații semnificative, unele conținând o esență mistică inefabilă. Oamenii de știință au studiat cu ajutorul electroencefalografului activitatea cerebrală a unor atleți de performanță, artiști, chirurgi, olimpici, oameni de afaceri și călugări, în timp ce ei reușeau să acceseze stările care îi ajutau să performeze la cel mai înalt nivel în activitatea lor. Elementul comun observat în cazul tuturor (indiferent de natura activității desfășurate) a fost funcționarea echilibrată a emisferelor cerebrale în momentele lor cele mai profunde de creație sau performanță. Rezultatul este o focalizare, o stare de unitate totală a creierului, în care cele două emisfere lucrează împreună în stare de coerență.

Echilibrarea și sincronizarea emisferelor cerebrale permite accesul către utilizarea unui procent mai mare din potențialul creierului, iar prin aceasta putem fi capabili de realizări mai mari decât am crede că suntem capabili în mod obişnuit. Putem avea experiențe interioare deosebite, tangente cu genialitatea, putem să primim răspunsuri pe care le-am aşteptat toată viaţa şi chiar anumite informaţii care ne-ar putea ajuta ulterior la împlinirea menirii noastre.

Atunci când ambele emisfere cerebrale funcționează coerent, există o creștere a capacității și anduranței mentale și o funcționare cognitivă general mai bună. Există nenumărate studii care demonstrează importanța sincronizării activității cerebrale, nu doar pentru controlul stărilor interioare, ci și pentru menținerea unui echilibru psihologic optim.

Atunci când ambele emisfere ale creierului încep să funcționeze sincron și comunică mai bine una cu cealaltă, neuronii și celulele cerebrale încep să funcționeze armonios, într-o manieră coordonată, avem o stare de calm interior, iar situațiile par ușor gestionabile și ne simțim mai stăpâni pe noi înșine, mai inspirați, mai prezenți, mai eficienți.

Starea de sincronizare a emisferelor creierului este indicată ca factor-cheie pentru:

– Funcționarea creierului la cote înalte
– Conexiunea cu Sinele Divin
– Coerență deplină la nivel mental și emoțional
– Accesarea și reprogramarea cu ușurință a subconștientului
– Experimentarea stării de unitate la nivelul întregii ființe

– Atingerea celor mai profunde stări de meditație (accesarea stărilor alfa, theta și delta) și experimentarea diferitelor nivele de conștiință extinsă
– Percepţia directă a energiilor şi sistemelor de energie superioare
– Controlul energiei personale
– Eliminarea blocajelor energetice
– Vindecarea emoţională

Aplicaţii practice în viaţa de zi cu zi:

– Managementul stresului
– Relaxarea profundă
– Eliminarea insomniilor
– Inducerea somnului regenerator
– Învăţare accelerată
– Creşterea puterii de concentrare
– Îmbunătăţirea memoriei
– Dezvoltarea creativităţii şi a intuiţiei
– Eliminarea fricilor şi a fobiilor
– Eliminarea tiparelor comportamentele nedorite
– Renunţarea la obiceiurile nesănătoase
– Întărirea sistemului imunitar
– Accelerarea proceselor de vindecare şi de regenerare
– Eliminarea stărilor depresive
– Accelerarea proceselor de recuperare postoperatorii, cât şi în cazul atacurilor cerebrale
– Ameliorarea efectelor secundare ale chimioterapiei şi radioterapiei
– Încetinirea proceselor de îmbătrânire

Modalități practice simple de echilibrare a funcționării emisferelor cerebrale:

  • Folosiţi-vă corpul în moduri pe care nu le-aţi mai utilizat până acum.

De exemplu, pieptănaţi-vă, spălaţi-vă pe dinţi, amestecaţi mâncarea sau faceţi alte activităţi simple cu cealaltă mână decât cu cea cu care le realizaţi de obicei. Închideţi ochii şi „simţiţi “drumul pe care îl aveţi de parcurs printr-o cameră. Deveniţi conştienţi de sunetele şi mirosurile care vă înconjoară. De asemenea, folosiţi piciorul pentru a deschide o uşă (nu în prezența copiilor, care vor lua exemplu ceea ce văd J) sau pentru a ridica un lucru de pe jos, sau citiţi o pagină dintr-o carte pe care o ţineţi invers.

 

  • Aruncaţi o privire scurtă, dar atentă în frigider, apoi închideţi uşa şi enumeraţi alimentele pe care le-aţi văzut. Faceţi acelaşi lucru cu o cameră, un tablou sau cu imaginea pe care o vedeţi de la fereastră.

 

  • Respiraţi 10 minute pe zi cât mai conştient, dirijând energia respiraţiei în zona capului.

 

  • La fiecare oră fixă, amintiţi-vă ce aţi făcut în ultimele 60 de minute. Acest exerciţiu, care durează doar câteva secunde, vă poate ajută să deveniţi mult mai atenţi. La sfârşitul zilei faceţi de asemenea o sinteză rapidă a evenimentelor de peste zi. Golurile de memorie arată momentele în care aţi fost inconştienţi de acţiunile pe care le-aţi făcut. Un exerciţiu mai avansat constă în a rememora ziua pornind în sens invers, de la momentul prezent către momentul în care ne-am trezit.

 

În cadrul centrului Ananda Clinic exersăm împreună în cadrul sesiunilor de terapii procedee simple și eficiente de sincronizare a emisferelor cerebrale, făcând în felul acesta accesibile beneficiile acesteia.

 

Pentru o programare, contactează-ne, utilizând una dintre modalitățile de mai jos!

Orar: 9:00 – 19:00Orice vizită se face în baza unei programări prealabile

Termeni și condiții

Abonează-te la Newsletter
economisește la prima ta rezervare