YOGA TERAPEUTICĂ
Film de prezentare a terapiei prin Yoga, realizat de Dr. Cătălin Luca:
O ACTIVITATE FĂCUTĂ DIMINEAȚA, CARE NE AJUTĂ SĂ DEVENIM BINEDISPUȘI!
În limba sanscrită, cuvântul yoga are semnificația de unire, fuziune, contopire.
Yoga este un sistem filosofic apărut în India cu mii de ani în urmă și este considerată o cale spre auto-cunoaștere, fiind un mijloc de desăvârșire fizică, dar și spirituală.
În afara Indiei, yoga este asociată cu practica posturilor corporale, așa numitele asanas.
Asanas sunt posturi corporale care permit acumularea energiei în corp având numeroase beneficii: mențin coloana vertebrală flexibilă, elasticizand-o, activează circulația sangvină, ajută la ameliorarea durerilor de spate, picioarele devin suple, organele interne sunt tonifiate astfel fiind îmbunătățită sănătatea întregului corp. Din punct de vedere psihic, încurajează grija și respectul de sine, conferind liniștire mentală, eliminând stresul, ajutându-ne să redescoperim bucuria de a trăi. Astfel, putem vorbi si despre yoga terapeutica.
Pranayama este o ramură a practicii de yoga terapeutica și reprezintă arta de a respira într-un mod conștient și controlat.
Respirația reprezintă un ansamblu de funcții care sunt responsabile cu schimbul de oxigen și de dioxid de carbon între atmosferă și celulele organismului uman. Centrii respiratori care se află situați în creier controlează respirația pulmonară și nu este necesară o acțiune conștientă pentru a inspira și expira aerul. Ritmul și amplitudinea respirației pot fi însă controlate cu ajutorul voinței.
Respirația este viață, și dacă respiri bine vei trăi mult pe acest pământ este un proverb care ne îndeamnă să ne dorim să ne prelungim viața printr-o metodă care se află la îndemâna noastră.
În practica respirației conștiente se spune că atunci când respirația este controlată gândurile devin liniștite, emoțiile echilibrate, mintea se limpezește. Pranayama are efecte benefice asupra sistemului nervos simpatic si parasimpatic.
Meditația yoghină reprezintă concentrarea minții în mod continuu asupra unui singur subiect. Meditația înseamnă să urmărim să ne păstrăm mintea calmă. Această practică elimină agitația minții, tensiunile interioare, stressul , depresia, anxietatea și aduce în sufletul omului care o practică, o stare de pace, calm și libertate.
Yoga terapeutică se numără printre cele mai eficiente terapii alternative, fiind recunoscută de mii de ani pentru beneficiile sale terapeutice şi de vindecare.
Yoga armonizează mintea, corpul şi spiritul, iar cu ajutorul exerciţiilor fizice, de respiraţie, meditaţie şi relaxare, se obţin efecte extraordinare într-o serie de afecţiuni precum:
- dureri de spate sau musculare
- migrene
- contuzii
- insomnii
- osteoporoză
- tulburări menstruale
- sindrom posttraumatic
- stres şi oboseala cronică
- sinuzită
- boli de inimă
- anxietăţi
- depresii
- astm
- artrită
În ce constă yoga terapeutică: în funcţie de natura dezechilibrelor existente în corp şi de nevoile individuale, sub supravegherea terapeutului, sunt efectuate exerciţii fizice uşoare (în timp, acestea contribuie la corectarea posturii corpului şi la îmbunătăţirea flexibilităţii), exerciţii de respiraţie (esenţiale pentru oxigenarea creierului şi pentru inducerea stării de bine), de relaxare și de meditaţie.
Toate acestea contribuie la îmbunătăţirea mobilităţii, la relaxarea corpului şi a minţii, la regenerarea şi revitalizarea organismului.
Contraindicaţii: yoga terapeutică nu solicită foarte mult corpul, însă cu toate acestea câteva măsuri de precauţie trebuie avute în vedere, în special în cazul persoanelor care au suferit intervenţii ortopedice sau a celor care se confruntă cu tulburări cardiace severe.
Pentru o programare, contactează-ne, utilizând una dintre modalitățile de mai jos!